Premijera filma Pustood u Leskovcu

Večeras je u Leskovačkom Kulturnom centru premijerno prikazan dokumentarni film „Pustood“ autora Nebojše Ilića – Ilketa iz Vlasotinca. Film je posvećen životu i radu poznatog vlasotinačkog etnografa, slikara i pedagoga Hristifora Crnilovića.


Prisutnima se prvi obratio Dragan Radović ispred Kuturnog centra Leskovca a zatim i mr Stanislav Stanković, lingvista, koji radi na Institutu za srpski jezik SANU Beograd, podsećajući prisutne da vlasotinačka palanačka sredina onog vremena, nije shvatala rad Hristifora Crnilovića te da ga je zbog toga nazvala „pustood“.Stanislav Stanković, Dragan Radović, Srđan Marković i Nebojša Ilić Ilke

Govoreći o liku i delu Hristifora Crnilovića, prof. dr Srđan Marković, istoričar umetnosti, istako je da Crnilović ostavio trag kako u srpskom slikarstvu, tako i u srpskoj etnologiji. Njegov rad nesumnjivo je veoma veliki i značajan.Mali je bio večeras prostor za sve one koji su hteli da pogledaju film. Projekciji filma su prisustvovali i predstavnici Kulturnog centra iz Vlasotinca sa direktorkom Majom Marković, koji su na taj način pružili veliku podršku Ilketu.Među mnogobrojnom publikom našao se i naš veliki prijatelj Mija Kulić, novinar Radio Leskovca, autor čuvene emisije „Cirkus M“.


 

Objavljeno: 09.04.2015 | Autor: InfoDesk


Galerija slika
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca