Pustood osvojio Grand Prix za scenario na „Zlatnoj Bukliji“

Sinoć je završen 10. međunarodni Festival dokumentarnog filma “Zlatna buklija“ u Velikoj Plani.
Svečanost dodele nagrada nagrađenim autorima i produkcijskim kućama, održana je u sali Centra za Kulturu „Masuka“ Velika Plana.


Nikola Lorencin i Nebojša Ilić Ilke

Nagrada za životno delo na jubilarnom 10. izdanju “Zlatne buklije“, dodeljena je doajenu domaćeg dokumentarizma, reditelju Nikoli Lorencinu.Nebojša Ilić Ilke sa nagradom

Film „Pustood“ Nebojše Ilića Ilketa osvojio je GRAND PRIX za scenario, za obuhvatan i dramski promišljen, uzbudljiv pristup baštini jednog kraja i ljudskoj sudbini jednog zanesenjaka.Mnogo više od same nagrade pokazao je i komentar predsednika žirija, reditelja Nikole Lorencina koji je između ostalog rekao:
„Ovaj festival je imao nekoliko vrlo značajnih filmova, vrlo značajnih autora, i važno je što se to događa u desetoj godini postojanja „Zlatne Buklije“. Ako kažemo da su tu Želimir Žilnik, Vladimir Perović, dakle veoma iskusni i hvaljeni autori, onda bih ja dodao da je film „Pustood“, Nebojše Ilića Ilketa, meni ostavio najsnažniji utisak, po tome kako je oblikovan film, po tome kako je jednu svakidašnju priču pretvorio u značajno delo. I naročito po toma kako jedna biografija može da postane jedna kapitalna stvar vredna romana jednog Tolstoja ili Dikensa, pripovedača koji su umeli da nam ispričaju priče. Danas je veoma teško naći filmskog autora koji zna da ispriča priču, koji zna da nas veže za lik, koji ume da biografiju pretvori u nešto što bismo zvali akcija ili bar neko dramsko događanje. U filmu darovitog Ilketa postoji niz vrlina, niz vrednosti, od toga kako je dramski oblikovao jednu uobičajenu biografsku celinu, do toga kako je film snimljen, kako je elektronski obrađivan, do toga kako je celokupan utisak ostavio na gledaoca“.


 

Objavljeno: 25.04.2015 | Autor: InfoDesk


Galerija slika


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca