Vlasinski susreti po 21. put u Vlasotincu

Tradicionalni međunarodni naučni skup Vlasinski susreti počeo je juče u Vlasotincu sa temom Država i selo.

– Nakon više od dve decenije trajanja ove manifestacije treba da govorimo o odgovornosti svih nas za ono što smo izrekli i odgovornosti onih koji je trebalo da bar delimično sprovedu sve ono što smo ovde govorili – rekao je državni sekretar Ministarstva pojoprivrede i zaštite životne sredine, prof.dr Zoran Rajić, koji je od 1996. prisutan na Vlasinskim susretima.


Ministarstva pojoprivrede i zaštite životne sredine, prof.dr Zoran Rajić

-Međutim, kada dođete na pozicije sa kojih treba da odlučujete i kad vidite sa kojima sredstvima raspolažete, vidite da su neke stvari malo drugačije. Ipak, mi moramo stalno da tražimo načine da pomognemo seljacima, a ne samo da konstatujemo kako ih je sve manje u selima. Ove godine u saradnji sa Minisratsvom omladine i sporta odabrali smo dva grada, Pirot i Valjevo, da sprovedemo projekat pomoći mladima na selu, s ciljem da ih tu zadržimo – dodao je Rajić.Direktor Kulturnog centra Maja Marković

U ime predstavnika lokalne samouprave, prisutnima, kojih je bilo manje nego prethodnih godina, obratila se direktor Kulturnog centra Maja Marković.

-U opštini Vlasotince ima 49 sela, od koji je većina u brdsko planiskom delu opštine. Najveći problem  u njima je vodosnabdevanje i mi smo prošle godine radili na nekim privremenim rešenjima kako bi ta sela dobila vodu. Ipak, višedecenijski odliv stanovništva ne možemo rešiti samo na ovaj način – rekla je Marković.Učesnici skupa posetili su i Osnovnu školu „Dositej Obradović“ u Svođu a rad nastavljaju danas na temu Seljak – svoj čovek.


 

Objavljeno: 14.11.2015 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca